Tuiskulan talli

Virtuaalihevonen | A SIM-game horse

Black River's Scarlett

Sara laukkasi vihreämmille laitumille 22. lokakuuta 2016

Lempinimi Sara Rotu, skp Irlannin cob (B), tamma
Syntymäaika 17.10.2009 Väri Mustankirjava
Säkäkorkeus 158 cm Omistaja felissa, VRL-04000
Rekisterinumero VH15-046-0136 Kotitalli Tuiskulan talli
Painotus Valjakkoajo: Noviisi Ex-omistaja Veera, VRL-10444

Luonnekuvaus

Black River's Scarlett, aka Sara on taitava, mutta hieman hankala tammaneito. Saran näyttäessä parhaat puolensa ajaessa se onkin juuri päinvastainen hoitaessa.Taluttaessa Saraa saattaa kiinnostaa enemmän tienvierellä oleva ruoho, eikä niin taluttajan kanssa käveleminen, joten se tarvitsee hoitajakseen "vahvan" ihmisen, joka ei helpolla anna periksi ja uskaltaan komentaa tammaa. Laumassa tamma on kiistaton pomo, eikä siksi sovi jokaisen hevosen kanssa tarhattavaksi. Rauhallisten ja alistuvien ruunien kanssa voi Saran tarhata huoletta, mutta tammojen kanssa se ei tule toimeen.

Käsitellessä tamma saattaa olla hieman hankala, eikä se sovi esimerkiksi perheen pienimpien hoidettavaksi. Mikään jyrä tamma ei ole, vähän varomaton vain, eikä esimerkiksi aina noteeraa jos astuu hoitajansa varpaille. Hoitaessa se on muuten ihan mukava, mutta ei aina jaksa seistä paikoillaan. Sama ongelma on myös kavioiden putsauksessa: jalat eivät tahdo millään pysyä ylhäällä, tai huitovat joskus liiankin korkealla. Sara saattaa seistä paikoillaan vähän aikaa, kuin enkeli ja yhtäkkiä repäistä jalkansa kaikin voimin maahan. Yleensä se ei sitä kuitenkaan tee vaan seisoo kiltisti paikoillaan, mutta kuitenkin kyllästyy nopeasti joten hoitotoimenpiteet kannattaa suorittaa nopeasti.

Hyvin koulutettu Sara on mitä miellyttävin ajaa, se on kuuliainen ja erittäin nopea. Yleensä Sara rakastaa vetää kärryjä pitkillä suorilla maastossa, jolloin se saa päästellä virtojaan ja laukata täyttä laukkaa eteenpäin! Mutta osaahan Sara, myös työskennellä valjakko-kentällä. Se laukkaa kaikkien vesilammikojen läpi ja kartioiden välistä, kun ohjalla ohjaa vain vähänkin sinne päin. Ratsastuksesta Sara ei oikein välitä, mutta sillä ei ole mitään reippaita maastolaukkailuja vastaan.

© ex-omistaja

Sukutaulu

i. Black River's John Mayor
evm, mkrj 167 cm
ii. Beethoven iii. Mozart C
iie. Mary Lou
ie. B-moll iei. Greenhill's Andy
iee. Monica
e. Black River's Sarah
evm, mkrj 166 cm
ei. Funky Twist eii. Marcus' Shadow
eie. Twinkle
ee. July IV eei. Jone's Monty Burns
eee. Junetime

Sukuselvitys

I. Black River's John Mayor on kookas, 167 cm korkea ori. Tämä mustankirjava ori on melko tunnettu jalostusori kotimaassaan Irlannissa, ja sen luona on vieraillut tammoja Irlannin ulkopuoleltakin. Johnnyksi kutsuttu ori on menestynyt erinomaisesti valjakkoajossa, ja sillä onkin varsin näyttävät liikkeet. Kaiken hyvän lisäksi ori on tunnettu hyvästä, nöyrästä luonteestaan, joten ei ihme, että kysyntää jalostukseen on riittänyt.

II. Beethoven on mustankirjava, 164 cm korkea ori, melko tunnettu nimi jalostuksessa sekin. Vaikkei orille ole koskaan juuri kisanäyttöä kertynytkään, niin hyvä luonne yhdistettynä näyttäviin liikeisiin ja rakenteeseen on taannut sille ihan kiitettävän määrän tammavierailuja. Itse asiassa juuri tamman omistajien painostuksesta ori vietiin aikanaan pariin näyttelyihin hyvällä menestyksellä. Nykyisin ori viettää eläkepäiviä lähinnä laiduntaen ja astuen edelleen harvakseltaan tammoja.

Isänisänisä Mozart C taas oli 161 cm korkea, tuntemattomampi ori, joka toimi itse asiassa maatilalla työhevosena. Mozart oli rehellinen ja erityisen kestävä työhevonen, joten tilan isäntä halusi tarjota sitä tilan ulkopuolisillekin tammoille siitokseen. Kaikkiaan ori ehti jättää 7 jälkeläistä. Isänisänemä Mary Lou oli melko sirorakenteinen, kaunis, mustankirjava pikkutamma. Mary Lou oli erään perheen hevonen, toimien mm. kärryhevosena sekä lasten ratsuna. Tamma oli erittäin hyväluonteinen ja kaunis, joten omistajat halusivat siitä yhden jälkeläisen.

IE. B-Moll oli mustankirjava, 166 cm korkea tamma, jonka lyhyt ura valjakkoajossa oli varsin lupaava. Tamma ehti myös jättää yhden jälkeläisen, ennen kuin valitettavasti menehtyi pahaan ähkyyn.

Isänemänisä Greenhill's Andy oli aikansa kuuluisa ori, josta varmasti kaikki rodun kanssa tekemisissä olevat ovat kuulleet. Tämä 167 cm korkea ori menestyi hyvin valjakkoajossa, itse asiassa niin hyvin, ettei muista juuri ollut sille vastusta. Andy olikin kysytty ori tammoille ja se ehtikin siittää useita kymmeniä jälkeläisiä. Isänemänemä Monica oli irlannincobtammojen tunnetuimpia nimiä omana aikanaan. Tämä sisukas tamma kilpaili kouluratsastuksessa, jossa se niitti mainetta pärjäten kevyemmille kilpatovereilleen. Jos irlannincobeihin koulukentillä suhtauduttiinkin huvittuneen vähättelevästi, niin tämä tamma ratsastajineen teki asiaan muutoksen. Yhdessä ratsukko todisti, että myös kylmäverinen voi pärjätä lajissa. Tamma myös astutettiin kuutisen kertaa elämänsä aikana.

E. Black River's Sarah on hieman äksyluonteinen tamma. Tämä mustankirjava, 166-senttinen hevonen on kilpaillut valjakkoajossa vähän vaihtelevalla menestyksellä. Tammalta ei potentiaalia puutu, mutta ohjastajansa mukaan temperamenttinen tamma ei siedä virheitä ohjaajaltaan, vaan ottaa niistä itseensä. Tamman kyvyt eivät silti ole jääneet huomaamatta äkäisen luonteen alta, joten tammalla on teetetty kolme jälkeläistä

EI. Funky Twist on harvinainen nimi, sillä Blackriver's Sarah on jäänyt sen ainoaksi jälkeläiseksi ennen kuin ori ruunattiin hankalan luonteen vuoksi. Funky Twist on huhujen mukaan myyty useampaankin otteeseen, eikä orin elämän vaiheista ole kovin paljon tietoa. Joka tapauksessa se oli 163 cm korkea, mustankirjava, puhdasrotuinen irlannincobori.

Emänisänisä Marcus' Shadow, nimestään huolimatta ruotsalainen ori, oli isokokoinen hevonen, jolla kilpailtiin kouluratsastuksessa helpon b:n luokissa. Isoliikkeinen ori ihastutti näyttävillä liikkeillään. Shadow myös kantakirjattiin III-palkinnolla Ruotsissa, jonka jälkeen se siirtyi siitokseen saaden muutamia jälkeläisiä. Emänisänemä Twinkle oli 161-senttinen tamma, joka eleli ihan "pullahevosena", joskin hyvin rakastettuna sellaisena, erään perheen omassa kotipihassa. Twinkle sai päivät laiduntaa vapaana pihassa, eikä se karannut minnekään. Toki se toimi myös luotettavana talutusratsuna kyyditen vuoron perään koko kylän lapsia ilman satulaa pitkin kyläteitä. Perhe halusi myös tammasta itselleen varsan, joka tosin myytiin myöhemmin hankalan luonteen vuoksi.

EE. July IV onkin sitten hieman tunnetumpi nimi. Tämä kaunis, 162 cm korkea tamma on menestynyt näyttelyissä erinomaisesti ja lisäksi se on kantakirjattu II-palkinnolla kotimaassaan. Julylla kilpailtiin aikoinaan valjakkoajossa, mutta ohjastajan loukkaantumisen vuoksi tamma siirrettiin jalostukseen, jonka jälkeen hevosta on nähty lähinnä näyttelykehissä. Julylla on kuusi jälkeläistä.

Emänemänisä Jone's Monty Burns oli 166 cm korkea ori. Tämä erittäin ryhdikäs ja näyttävä ori jäi turhankin vähäiselle kysynnälle siitoksessa. Kolme jälkeläistä se kuitenkin ehti jättää jälkeensä ennen kuolemaansa 27 vuoden hyvässä iässä. Emänemänemä Junetime oli vaatimattoman näköinen, mutta oikein hyväluonteinen ja ratsastettavuudeltaan erinomainen. Yritteliäs ja nöyrä tamma hurmasi kaikki, jotka sillä pääsivät ratsastamaan, vaikka sen rakenne ei ihmeellisyyksiin taipunutkaan. Tamman henkiset kyvyt olivat kuitenkin vertaansa vailla, eikä oppimishalua ja yhteistyökykyä tältä hevoselta puuttunut. Se sai elämänsä aikana kaksi jälkeläistä, joista July IV on tunnetumpi.

© Cynoria

Jälkeläiset

rotu nimi syntymäaika isä omistaja
Irlannincob, tamma Fake Eloise 17.01.2011 Errand Boy mellu
Irlannin cob, tamma Tuiskulan Daráine 28.08.2015 Donovan meea
Irlannin cob, ori Tuiskulan Seanchán 28.09.2015 Scamallach Spéir Siri H.
Irlannincob, tamma Tuiskulan Stiána 10.05.2016 Theoden's Son Em.

Kilpailutulokset

VVJ -sijoituksia 20 kpl
05.09.2011 - Riiviöt - Noviisi - 1/30
09.09.2011 - Idya Shetlands - Noviisi - 2/30
09.09.2011 - Satulinna - noviisi yhdistetty pareille - 4/28
11.09.2011 - Bairdon - Noviisi - 5/26
11.09.2011 - Duren - Noviisi - 1/15
12.09.2011 - Bairdon - Noviisi - 2/26
29.09.2011 - Dei - Noviisi - 5/30
30.09.2011 - Dei - Noviisi - 4/30
21.10.2011 - Dei - Noviisi - 3/30
05.11.2011 - Duren - Noviisi - 5/25
08.11.2011 - Duren - Noviisi - 5/25
21.12.2011 - Virtuaalitalli Dei - Noviisi - 5/30
16.01.2012 - Hex Sporthorses - Noviisi - 5/29
22.01.2012 - Virtuaalitalli Dei - Noviisi - 3/30
24.01.2012 - Fiktio - Noviisi - 4/30
28.01.2012 - Virtuaalitalli Dei - Noviisi - 4/30
14.08.2015 - Tuiskula - Noviisi - 3/16
28.08.2015 - Fiktio - Noviisi - 1/30
30.08.2015 - Fiktio - Noviisi - 3/30
03.09.2015 - Fiktio - Noviisi - 3/30

Päiväkirja ja valmennukset

16.07.2015 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut felissa

Sara muutti Tuiskulaan 13-vuotiaana! Tammalla on ennestään yksi varsa (kuvissa) ja kilpailukokemusta kuudentoista valjakkosijoituksen verran. Jatkamme tamman kanssa kilpailemista kunnes sijoitukset on täynnä ja sen jälkeen se saa muutaman varsan lisää.

12.12.2011 Estevalmennus, kirjoittanut Eba

Aloitimme alkuverryttelyjen jälkeen. Sara ei näyttänyt kovinkaan innokkaalta tallustaessaan kentällä - siitä näki heti, että se piti enemmän valjakkoajosta. Kasasin kentälle kuitenkin pieniä ristikoita ja pystyn. Hyppääminen olisi hyvää vaihtelua valjakkoajolle. Verryttelyesteenä toimisi pieni ristikko. Soneü ohjasi hevosensa kohti ristikkoa, lähestymislinja oli hyvä ja suora. Sara ei hypännyt - se ravasi ristikon yli jalkojaan nostelematta, joten puomit tippuivat. Korotin puomeja hieman, että tamma tajuaisi ylittää sen. Toinen kerta toden sanoi - tamma ponnisti hieman kaukaa mutta yli se pääsi kuitenkin. Muutaman lisäyrityksen jälkeen se hyppäsi jo paremmin hieman lähempää estettä. Laskin esteen ravipuomeiksi maahan. Ratsukko saisi tulla ravipuomeja hetken ennen koko rataa. Soneü ohjasi ratsunsa kohti ravipuomeja. Saran kaviot kolahtelivat kyllä puomeihin, mutta se reipastui hieman. Uusinnassa se nosteli jalkojaan jo paremmin, joten päästin heidät radalle kokeilemaan. Rata alkaisi pystystä ja jatkuisi ristikkolinjaa. Lopussakin olisi samainen pysty. Soneü ohjasti Saran pystyn yli hyvin. Tamman takajalka kolahti puomiin, mutta se ei tippunut. Loppuratakin sujui todella hyvin - Sara oli hieman innostunut ratsastamisestakin ja näytti tykkäävän hyppäämisestä. Tekniikassa oli vielä hiottavaa, mutta tämä riitti tälle päivälle. Jätin heidät verkkaamaan itsekseen.

Hevosen kuvat © kuvaaha ei halua nimeään mainittavan | Muu © Tuiskulan talli | Tausta © smerikal