i. Killburn TO EVM
voikko - fwb - 170cm
  ii. Bad Boy EVM
ruunikko - hann - 170cm
  iii. Top Criminal EVM
rautias - hann - 167cm
  iie. Sandra Solé EVM
ruunikko - hann - 169cm
  ie. Magnum Dolly EVM
voikko - fwb - 166cm
  iei. Smoky Cigar EVM
ruunikko - fwb - 164cm
  iee. Celleophelia xx EVM
voikko - xx - 169cm
  e. Magic Sun EVM
cremello - fwb - 165cm
  ei. Irish Latte xx EVM
voikko - xx - 170cm
  eii. Caffe Italiana xx EVM
cremello - xx - 172cm
  eie. Upside Daisy xx EVM
kimo - xx - 169cm
  ee. Del Alba EVM
cremello - fwb - 165cm
  eei. Don Dartagnan EVM
voikko - trak - 168cm
  eee. Supernatural EVM
cremello - fwb - 163cm

Isä Killburn TO oli voikko 170cm korkuinen suomalainen puoliverinen ori, joka hurmasi yleisönsä ulkomuodollaan ja kauniilla värityksellään. Tämä ori pärjäsi erinomaisesti painotuslajissaan kenttäratsastuksessa niin kotimaassaan Suomessa, kuin myös kansainvälisillä radoilla. Killburn TO palkittiin jo kolmivuotiaana ikäluokkansa lupaavimpana kenttäratsuna lajijärjestön järjestämässä nuorten hevosten katselmuksessa. Kun ikää ja sijoituksia oli orille kertynyt sopiva määrä, päätti sen omistaja viedä sen kantakirjaukseen sekä laatuarvosteluihin. Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelusta tuli kotiin viemisiksi ensimmäinen palkinto erittäin hyvin näyttöpistein ja kantakirjauksessakin herra sai ensimmäisen palkinnon, vaikkakin pisteet jäivätkin hiuskarvan varaan. Jälkeläisiä Killburn TO sai elämänsä aikana yhteensä viisitoista kappaletta, jotka kaikki olivat joko voikkoja kuten isänsä tai cremelloja. Selityksenä värin voimakkaalle periytymiselle oli se, että oriin omistaja kelpuutti morsioiksi vain voikkoja taikka cremelloja tammoja.

Isänisä Bad Boy oli ruunikko 170cm korkea hannoverori, joka syntyi Saksassa eräälle tunnetulle hannoverkasvattajalle ja joka sittemmin myytiin 6-vuotiaana, pari kisaa kiertäneenä, Suomeen siitosoriksi. Bad Boylla kisattiin Suomessakin sen painotuslajissa esteratsastuksessa sekä sivulajissaan kenttäratsastuksessa, mutta vaikka sijoituksia ei ikinä kertynytkään kovin mainittavaa määrää, oli herra silti hyvin kysytty jalostukseen harvinaisemman sukutaustansa vuoksi. Suora isälinja kuuluisaan Top Terrera -oriiseen oli nimittäin tämän orin valttikortti. Jälkeläisiä orille kertyi loppujen lopuksi sen elämän aikana reilut kaksikymmentä kappaletta. Sen jälkeläisistä suurin osa suuntasi esteradoille, mutta muutama niitti mainetta myös kenttäradoilla.

Isänisänisä Top Criminal oli 167cm korkea, rautias hannoverori, joka oli varsin vaatimattomasta suvusta ja jolta ei ikinä odotettu mitään erikoisempia saavutuksia. Ja koska mitään erikoisempaa tai suurta ei Top Criminalilta ikinä odotettu, ei sen omistaja myöskään ottanut stressiä niin sanotun oman lajin löytymisestä ja orin kanssa kokeiltiin vähän kaikenlaisia lajeja. Loppujen lopuksi parhaaksi painotuslajiksi ilmeni kumminkin esteratsastus, jossa Top Criminal kerkesi hankkia itselleen menestystä ihan kiitettävästi. Jälkeläisiä tämä herra sai elämänsä aikana vain kaksi kappaletta, mutta ne ovat olleet määränsä huomattavasti tunnetumpia.

Isänisänemä Sandra Solé oli 169cm korkea, ruunikko hannover-tamma, joka syntyi Saksassa eräälle yksityiselle kasvattajalle ja myös eli koko elämänsä saman henkilön omistuksessa. Vaikka alunperin tämä neiti olikin tarkoitus laittaa myyntiin, ei sen kasvattaja raaskinutkaan myydä lupaavaa kasvattiaan kenenkään toisen omistukseen, joten Sandra Solé saikin toimia kasvattajansa kisaratsuna. Sijoituksia kertyi tammalle ihan mukavasti sen painotuslajista kenttäratsastuksesta ja juurikin noiden sijoitusten määrän vuoksi se palkittiin kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla jo yhden jälkeläisen jälkeläisnäytölläkin. Sandra Solé myös kantakirjattiin kymmenen vuoden iässä kolmannella palkinnolla.

Isänemä Magnum Dolly oli 166cm korkea, ruunikko suomalainen puoliverinen tamma, joka kilpaili painotuslajissaan esteratsastuksessa pääosin kotimaassaan Suomessa. Muutamassa ulkomaan kisassa tamma kävi pyörähtämässä aikoinaan, mutta koska niistä ei tullut järin hyviä tuloksia, ei Magnum Dollyn omistaja nähnyt mitään järkeä maksaa ulkomaan matkoja jos ei hyviä tuloksia tule. Tamman omistajan oli alunperin myös tarkoitus viedä Magnum Dolly esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun, mutta koska sen ilmoittautuminen meni aina umpeen liian aikaisin tai päivä ei ollut muuten vain sopiva, niin sinne meno jäi kokonaan. Kumminkin tämä tamma käytiin sentään kantakirjaamassa kolmannelle palkinnolle.

Isänemänisä Smoky Cigar oli ruunikko, 164cm korkea suomalainen puoliverinen ori, joka kilpaili elämänsä aikana sekä esteratsastuksessa, että kouluratsastuksessa keräten molemmissa lajeissa suhteellisen paljon sijoituksia nimiinsä. Koska tämä ori oli täysin yleispainotteinen, ei sen omistaja ikinä panostanut huomattavasti enempää kumpaakaan lajiin ja näin ollen hän ei myöskään nähnyt järkeä viedä Smoky Cigaria minkäänlaisiin laatuarvosteluihin, koska pelkäsi yleispainotteisuuden laskevan pisteitä rajusti. Kantakirjaukseen hän kumminkin vei orin ja sieltä herra sai mukaansa toisen palkinnon ja siihenkin vaikutti todennäköisesti pisteitä parantavasti Smoky Cigarin mahtava jälkeläisnäyttö. Jälkeläisiä tämä herra sai nimittäin elämänsä aikana kymmenen kappaletta, jotka kaikki ovat menestyneet lajeissaan hyvin.

Isänemänemä Celleophelia xx oli 169cm korkea, voikko, estepainotteinen englantilainen täysiverinen tamma. Sinällään oli outoa, että tämä tamma oli täysin estepainotteinen ja jopa pärjäsi painotuslajissaan, sillä Celleophelian suku oli täynnä laukkahevosia. Tamman suvun painotuksista huolimatta neidin omistaja halusi kokeilla kouluttaa Celleopheliasta esteratsun ja täytyy sanoa, että hän onnistui siinä täysin. Tämä neiti nimittäin keräsi sievoisen kasan sijoituksia kasaan jo ennen kymmenettä ikävuotta, joten tamma pystyi jäämään varhain kisaeläkkeelle. Laatuarvosteluun tammaa ei viety, koska tiedettiin jo valmiiksi, että suvun painotukset laskevat pisteitä roimasti.

Emä Magic Sun oli 165cm korkea, cremellon värinen suomalainen puoliverinen tamma, joka ei ikinä ollut järin tunnettu nimeltään, mutta joka kyllä tunnistettiin kun se nähtiin. Tamman omistaja oli erityisen rakastunut Magic Sunin väritykseen ja alunperin tahtoikin neidille mahdollisimman monta jälkeläistä joko cremellosta tai voikosta orista. Onneksi omistaja tuli kumminkin järkiinsä loppujen lopuksi ja jälkeläisiä syntyi vain neljä kappaletta, jotka kaikki olivat väriltään voikkoja tai cremelloja. Muita muistamisen arvoisia asioita, joita Magic Sun saavutti elämänsä aikana, oli esteratsastusjaoksen laatuarvostelun ensimmäinen palkinto, sekä kantakirjauksessa saatu ensimmäinen palkinto. Ihan turhasta tammasta ei siis todellakaan ollut kyse.

Emänisä Irish Latte xx oli 170cm korkea, voikko, kenttäpainotteinen englantilainen täysiverinen ori, joka ei ole järin tunnettu hevosten sukutauluissa ja jonka nimeä ei muutenkaan moni muista. Vaikka tämä herra pärjäsikin painotuslajissaan kenttäratsastuksessa todella loistavasti ja sai viisi kappaletta mahtavia puoliverijälkeläisiä, ei se päässyt historian kirjoihin, sillä ori menehtyi valitettavasti jo 8-vuoden iässä pahaksi äityneen ähkyn seurauksena. Kuukautta ennen kuolemaansa Irish Latte kerkesi kumminkin saamaan kantakirjauksesta toisen palkinnon.

Emänisänisä Caffe Italiana xx oli 172cm korkea, cremello englantilainen täysiverinen ori, joka kisasi omistajansa kanssa sekä kouluratsastuksessa, että esteratsastuksessa. Ori pärjäsi molemmissa lajeissaan ihan kohtuullisen hyvin, vaikka olikin painottunut ehkä hiukan enemmän esteratsastukseen. Tai oikeastaan Caffe Italianan omistaja, oli ehkä hiukan enemmän kiinnostunut esteratsastuksesta. Ori pääsi elämänsä aikana käymään kisojen lisäksi myös kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa, jossa se jäi valitettavasti ilman palkintoa, sekä esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa, josta tuli toinen palkinto. Kantakirjaukseen oria ei ikinä edes viety.

Emänisänemä Upside Daisy xx oli kimo, 169cm korkea englantilainen täysiverinen tamma, jonka painotuslaji oli kenttäratsastus. Koska tämä neiti oli luonteeltaan hyvin miellyttämisenhaluinen ja kiltti, olisi sille varmaankin soveltunut mikä tahansa laji, mutta sen omistaja kumminkin oli mieltynyt nimenomaan kenttäratsastukseen ja siksi siitä tulikin painotuslaji. Muutamissa estekisoissakin Upside Daisy kävi omistajansa kanssa ja niistäkin tuli muutamia sijoituksia, mutta suurin menestys tuli silti nimenomaan kenttäratsastuksesta, jonka parissa tamma palkittiin jopa kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla. Jälkeläisiä Upside Daisy sai elämänsä aikana yhteensä neljä kappaletta, jotka kaikki ovat ihme kyllä painottuneita esteratsastukseen.

Emänemä Del Alba oli 165cm korkea, cremello suomalainen puoliverinen tamma, joka kisasi ulkomaita myöten useissa esteratsastuskilpailuissa elämänsä aikana. Tämän tamman nimi tunnettiin siis ympäri maailman esteratsastuspiireissä jo silloin, kun tamma oli vasta 9-vuotias ja Del Alban varsat olivat todella kysyttyjä jo ennen kuin yhtään jälkeläistä oli edes vielä syntynyt. Tamman omistaja oli kumminkin tehnyt periaatepäätöksen, että yhtään varsaa ei synny, ennen kuin Del Alba on niin sanotusti täysin valmis hevonen ja niinpä ennen varsoja tamma palkittiin esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla ja myös kantakirjattiin toisella palkinnolla. Varsoja tämä neiti sai elämänsä aikana viisi kappaletta, joista ainoastaan yksi jäi Suomeen.

Emänemänisä Don Dartagnan oli voikko, 168cm korkea trakehnerori, joka syntyi ja kuoli kotimaassaan Saksassa, mutta jonka jälkeläisiä löytyy silti ympäri maailman. Tämä estepainotteinen ori oli siis todella kysytty esteratsujalostukseen, vaikka kisatuloksia ei ikinä kertynytkään suurta määrää. Kisatuloksien vähäistä määrää niin sanotusti korvaa Don Dartagnanin hyvin arvostettu estesuku, sekä orin todella komea ulkonäkö, johon kuului myös erittäin kaunis voikko väritys. Ei siis mikään ihmekään, että tästä herrasta jokainen halusi itselleen varsan. Don Dartagnanin jalostuskäyttö pääsi kumminkin jossain vaiheessa hiukan niin sanotusti lipeämään käsistä ja jälkeläisiä syntyikin loppujen lopuksi huimat kahdeksankymmentä kappaletta.

Emänemänemä Supernatural oli cremello, 163cm korkea suomalainen puoliverinen tamma, jonka painotuslajina oli kenttäratsastus, jossa neiti olikin erityisen hyvä. Vaikka tätä tammaa ei ikinä vietykään moniin kenttäratsastuskisoihin, tuli sijoituksia silti todella paljon ja kaikista kisoista jos laskee sijoitusprosentin, oli se yli kuusikymmentä prosenttia. Supernaturalia arvostettiinkin kenttäpiireissä hyvin paljon, vaikka sitä ei ikinä esimerkiksi laatuarvosteluun tai kantakirjaukseen vietykään. Varsojakin sille syntyi ainoastaan yksi tammavarsa, koska Supernaturalin omistaja ei halunnut riskeerata tamman terveyttä varsottamisella. Tamma teki pitkän sekä kunnioitettavan uran, ja kuoli luonnollisesti vanhuuteen 24-vuoden iässä.

© *lumienkuli*