sh-t. Platinamuru KISS

Virallinen nimi: Platinamuru KISS, "Muru"
Rotu, sukupuoli: Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri: 156cm, rautias
Syntymäaika, paikka: 19.01.2011, Suomi
Rek. nro: VH12-018-0193
Omistaja: Yogi, VRL-00072
Kotitalli: Joogin Suomalaiset
Kasvattaja: Kisshu, Katvusto
Painotuslaji: Este- ja kenttäratsastus
Koulutustaso: re 110cm, ko He A

☆ VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 05.09.2011 ☆
☆ KTK-II -palkinto myönnetty 15.10.2011 ☆
☆ YLA2 saavutettu 31.01.2012 ☆

☆ 109 ERJ:n alaista sijoitusta ☆
☆ 18 KERJ:n alaista sijoitusta ☆
☆ Tavoitteena ERJ:n, KERJ:n sekä SLA:n laatuarvostelut ☆Luonnekuvaus

Platinamuru KISS, tuttaville pelkkä Muru, on mammaluonteinen hevonen jolta riittää sympatiaa varmasti kaikille. Se on jokaisen vakiokävijän kuin ensikertalaisenkin suosikki. Muru tervehtii jokaista ohikulkijaa iloisella hirnahduksella. Siirappinen hörähdys on myös luvassa rapsuttajalle. Muru on tämmöinen symppis, lempeä tammanalku joka varmasti valloittaa vielä lukemattomia sydämmiä.

Hoitaessa Muru on iloinen saamastaan huomiosta ja nauttii niistä täysin siemauksin. Harjatessa tamma rentoutuu, olipa siinä sitten kuinka paljon meteliä tahansa. Rentoutumisen merkkinä tamman alahuuli väpättää ja silmät puoliummessa. Kukapa enää voisi olla rapsuttamatta Murua? Tamman lemppari on ehdottomasti pyörivä liike, mikä saa sen hörisemään tyytyväisenä. Kavioiden putsaus onnistuu, mutta Muru tuppaa nojailemaan suurellakin painolla, joten kannattaa varautua ja työntää ihan reippaasti takaisin. Varusteiden laitto tuottaa innokkaita hirnahduksia, jonka varmasti jokainen tallilainen kuulee. Suun aukaisee nähdessään kuolaimet, eikä Muru nostele päätä remmejä laitettaessa ja satulointikin sujuu hyvin. Mikäs siinä pidätellessä jos toinen niin innokkaasti auttaa? Taluttaessa kulkee rauhallisesti vierellä ja seurailee ympäristöä mielenkiinnolla. Pysähtyessä pysähtyy kiltisti vierelle. Kengittäessä rauhallinen, eikä kisko jalkoja pois. Nojailuista huolimatta Muru on varmasti myös kengittäjien suosiossa. Eläinlääkärin kanssa ei tuota ongelmia eikä tamma ole neulakammoinenkaan. Se vähät välittää neulanpistoista ja Murulle kannattaakin antaa pieni palkkio nätisti olosta.

Ratsastaessa Muru on miellytyshaluinen eikä turhia hätiköi. Tamma on rauhallinen ratsastaa, eikä se ole koko ajan kiihdyttämässä vauhtia. Sen askellajit ovat jo valmiiksi temmokkaita ja eteenpäinpyrkiviä. Laukannoston nostaa ja hidastuksen tekee myös pelkästä äänikomennosta. Kouluratsastus on Murun juttu. Tamma tykkää esiintyä ja sen liikkeet ovat sulavia ja pehmeitä. Paino- ja käsiavut eivät tuota hankaluuksia ja siksi Muru onkin miellyttävä ratsastaa. Se taipuu helposti alle ja kokoaminenkin on helppoa. Siksi Muru sopiikin sekä aloittelijoille että kokeneemmille konkareille. Herkkä avuille mikä helpottaa ratsastusta entisestään. Murulta saa vaatia nappisuoritusta ihan reilusti sillä tamma ei ole heikkohermoinen. Se tottelee epäselvempiäkin apuja hyvin, mikä on hyvä juttu aloittelijoiden kannalta. Esteillä Muru viihtyy, vaikkei ihan niin hyvin kun koulussa. Sen vauhti on sopiva ja esteelletulokulma hyvä. Tukat mutkat eivät haittaa Murua. Esteillä Murua täytyy välillä kannustaa eteenpäin, ettei esteelle tultaisi liian hitaasti. Muuten tamma hyppää hyvin, pituutta tai korkeutta ei puutu. Maastossa Muru on varmasti yksi parhaimpia maastokavereita. Se on varmajalkainen eikä säiky turhia. Tamma tykkää rentoutua maastossa ja erityisesti pitkät laukkasuorat on sen mieleen. Kisoissa ei Murun kanssa ole mitään ongelmia. Se kuuntelee ratsastajaa hyvin eikä välitä ulkopuolisista äänistä yhtään. Vieraat paikat eivät tätä suokkitammaa pelota. Muru on monen ensikertalaisen suosikki kisahevonen. Tamman rauhallisuus tuppaa rauhoittamaan ratsastajiakin eikä ratsastajan hermostuneisuus vaikuta ratsukon suoritukseen. Epämääräisemmätkin avut Muru toteuttaa kunnialla loppuun.

© Ayanna

Sukutaulu ja -tutkimus

i. Koskenkorva
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-I
30 sijoitusta estekilpailuista
sh - vkko - 154cm
ii. Konna
sh - km - 157cm
iii. Rontti
iie. Kirsti
ie. Ellis
sh - rt - 149cm
iei. Ryökhäle
iee. Vuolan Vanamo
e. TK Metsänneito
YLA2
32 sijoitusta estekilpailuista
sh - vkko - 159cm
ei. Varjosielu
sh - vkko - 160cm
eii. Tulikipuna
eie. Sielulintunen
ee. Ilmatar
sh - vkko - 157cm
eei. Aarni
eee. Kivonen

Koskenkorva on nuori voikko komea suomenhevosori, herra on palkittu näyttelymenestyksensä mukaan jo nuorena Champion arvonimellä, jota seurasi vielä VIR MVA arvonimi. Herra hyväksyttiin kantakirjaan hyvin pistein ja on palkittu KTK-II meriitillä! Orimainen ja terävä herra on kovan tason ratsu, eikä anna mitään ilmaiseksi. Kossu on menestynyt tasaisen hyvin monissa ratsastuslajeissa, joista parhaiten kouluratsastuksen parissa tähän mennen. Herra on vähän tullut sukuunsa taitojen puolesta, mutta jääräpäisyyden se on muualta perinyt.

Voihan Konna! Aikamoinen keppostelija hevoseksi, se oli mallikas ja kelpo ratsu. Pohjimmiltaan hevonen oli kiltti, mutta se ei vain tuntenut saavansa tarpeeksi huomiota, että hänetkin huomattaisiin. Vanhetessa kepposet lisäänty ja sama ilkikurisuus alkoi astua esiin, joka oli sen suvussa piilenyt muillakin oreilla. Konnasta tuli mahdoton tammojen lähettyvillä. Se pisti aina kunnon shown pystyyn, jotta saisi tammojen huomion. Koulukiemurat eivätkä esteetkään sitä juuri kiinnostaneet. Konna kulki jäykkänä, mutta teki sen mitä pyydettiin.

Isosta egostaan tunnetuksi tullut Rontti oli aikanaan hoitajien kauhu. Se keksi kaikki mahdolliset ja mahdottomat jekut hoitajien päänmenoksi karsinassa. Moni kokemattomampi pelkäsi Ronttia, mutta Rontissa oli syynsä siihen miksi siitä ei luovuttu. Rontilla oli maineikas suku pitkälle sen historiaan katsottaessa, se oli erinomainen siitoshevonen ja sen osallistumiset lajissa kuin lajissa muistettiin. Joko täytenä katastrofina tai mestari esityksenä.

Kirsti on värikäs tamma ratsastuskoululta. Kirsti oli lempeä ja tuli toimeen kaikkien kanssa pienistä jekuista huolimatta. Kirsti kävi säännöllisesti tunneilla, mutta pääsi myös kilparadoille kokeneempien ratsastustuntilaisten kanssa. Ei mitään suuria ja vaativia luokkia, mutta ei ainuttakaan hylkäystä. Kirsti on taatusti perinyt luonteensa emältään, jonka seurassa se ei saanut viettää aikaa.

Ellis syntyi Suomenhevoskasvattajan talliin. Tamma oli kauniin kerman vaalea ja kiltti luonteinen tähtisilmiensä kanssa. Ellis varttui kasvattajansa luona ja sen kanssa käytiin pienissä luokissa kilpailemassa. Tamma ei ollut koskaan mikään suuri sijoittuja, mutta luonteeltaan ja rakenteeltaan ihanteellinen kasvatukseen. Ellis kantakirjattiin I palkinnolla ja täten orien omistajat kiinnostuivat siitä, sekä sen kiltistä luonteesta ja ihmettelivät kun eivät olleet aikaisemmin kuulleet tästä kauniista ja lempeästä tammasta.

Röykhäle syntyi laukkatalleilla ja sen omisti pieni tyttö. Nuorena Röykhäle vaikutti oikein lupaavalta ja innokkaalta oppimaan uusia asioita. Sen kanssa panostettii erityisesti kouluratsastukseen. Pian ainainen koulukiemuiroiden harjoittelu alkoi tympiä ja Röykhäle ei enään jaksanut keskittyä siihen mitä teki ja aloitti kompuroimisen. Kaikki ihmettelivät mikä pieneen mieheen tuli. Aluksi kaikki meni jälleen hyvin, mutta taas liian koulutreenin jälkeen Röykhäle alkoi väsymään. Lähitienoon suomenhevoskasvattaja oli kiinnostunut pienestä orista ja näin Röykhäle sai uuden kodin, jossa se sai myös jälkeläisiä.

Vuolan Vanamo sai alkunsa vahingossa. Vanamon osti Suomenhevos kasvattaja jolla oli suunnitelmia lempeälle tammalle kasvatuspuolelta. Luonteen pirteet olivat hyvät jalostukäyttöön, mutta tamma oli rakenteeltaan hieman takakorkea. Vanamo sai peruskoulutuksen ratsastuksesta, mutta kilparadoille se ei päässyt. Vanamo sai paljon jälkeläisiä. Tamman vanhetessa se ei enään kestänyt stressiä mikä tuli varsojen hoitamisesta ja täten se rupesi hylkimään omia varsojaan eikä siitä ollut enään hyötyä kasvatuksessa.

TK Metsänneito on voikko hyväkäytöksinen neiti, se on osaava ja vaativa kouluratsu. Taitava monessa määrin ja luonteeltaan kultainen. Välillä vähän touhukkaampi ja jännittävämpi kuin mitä nyt hevoset normaalisti, mutta kyllä Metta on tamma siinä missä muutkin kaunokaiset. Loistavat kilpailusijoitukset neiti on nuorena haalinut kouluratsastuksen parista! Nykyään sillä kilpaillaan jo vähän harvemmin ja se alkaa siirtymään kokonaan siitostammaksi.

Varjosielu oli voikko, 160cm korkea suomenhevosori. Varjosielu oli melko omalaatuinen tapaus, joka viihtyi enemmän omassa rauhassa kuin suuressa hälinässä. Se hankaloittikin välillä sen kisasuoritusta, sen ärsyynnyttyä liiallisesta hälinästä. Varjosielu osasi myös ratsastaessa huonot tavat ja varsinkin orin koulutusaikoina sen kanssa koettiin jopa hengenvaarallisia tilanteita. Silloin, kun ori kuitenkin työskenteli, oli sillä upeat liikkeet. Se hyväksyttiin kantakirjaan, ei millään mahtavilla pisteillä, mutta hyväksyttiin kuitenkin.

Tulikipuna on rautias suomenhevonen. Kokoa tällä herralla on 158cm. Ori oli aikoinaan yksi suomen menestyneimpiä kouluratsuja ja sillä oli lähes sata sijoitusta Vaativa B luokista ja sen voittoprosentti oli suuri. Luonteenkaan puolesta ei omistajalla ollut valitettavaa, sillä ori osasi kyllä käyttäytyä. Tulikipuna oli suosittu kasvattajien piireissä ja varsoja orille siunaantui lähes 90 kappaletta. Tulikipuna kuoli luonnollisesti omaan tarhaansa huimassa 27-vuoden iässä.

Sielulintunen oli 151cm korkea, täysin valkoinen suomenhevosratsu, jolla ei liikettä puuttunut. Tamman kisaura jäi lyhyeksi, vain kahteen kauteen, jonka jälkeen se myytiin hyvästä hinnasta suomenhevossiittolaan. Sen jälkeen se siirtyi siitosuralle, jonka aikana se sai 8 varsaa, joista vain Varjosielu on menestynyt odotetulla tavalla. Sielulintunen kuoli viimeiseen varsontaansa ollessaan 17-vuotias.

Ilmatar on 157cm korkea voikko tamma, joka on ihastuttanut ihmisiä sekä koulukentillä upeilla liikkeillään että näyttelykehässä. Luonteeltaan tammaa kuvaillaan ''perus suokiksi''. Se on sekoitus itsepäisyyttä ja suurta sydäntä. Vaikka tamma syntyi melko vaatimattomissa oloissa, se kilpailee tasolla HeA koulua. Esteillä tamma menettää kaiken rohkeutensa. 43 sijoitusta keränneellä tammalla on Metan lisäksi kaksi muuta varsaa, nekin voikkoja ja jollain lailla menestyneitä.

Aarni on liinakko suomenhevosori. 154cm korkealla orilla oli elämänsä aikana monta eri omistaa. Tiuha omistajan vaihdos johtui ainoastaan orin tulisesta luonteesta, harva pärjäsi tälle tukkajumalalle. Kilparadoilla Aarni osasi kuitenkin käyttää energiansa oikein, kilpasuorituksen tekemiseen ja menestyikin melko hyvin. Ori sai ainoastaan 13 jälkeläistä.

Voikko suomenpienhevostamma Kivonen on Murun isoisoäiti. 147cm korkea tamma ei juurikaan kilpaillut, näyttelyistä puhumattakaan. Se starttasi muutamissa seurakilpailuissa, kuitenkin melko hyvällä menestyksellä. Lähinnä harrasteratsuna toiminut hyväkäytöksinen tamma sai vain yhden varsan, Ilmattaren.

© Kisshu

Jälkeläiset

s. 16.07.11 sh-o. Mestari-Mauri KAT (i. Snillin Poliisimestari)     ei saavutuksia
s. 05.09.11 sh-o. Manaaja KAT (i. Metsäkartanon Manaus)     KTK-III, 33 sijoitusta koulukilpailuista
s. 15.01.12 sh-t. Namuliini KISS (i. Lakean Kaarnamo)     26 sijoitusta estekilpailuista, 40 sijoitusta koulukilpailuista
s. 08.08.12 sh-o. Joogin Taikatalismaani (i. Nefertarin Merlin)     KTK-II, SV-I, 105 sijoitusta estekilpailuista
s. 10.07.13 sh-o. Misääri (i. Tiilikan Patajätkä)     KTK-II, SV-I, 46 sijoitusta estekilpailuista, 29 sijoitusta koulukilpailuista


Ikääntyminen

Ikääntyminen: 1 virt. vuosi = 60 irl. päivää!

Syntynyt - 19.01.2011
1 vuotta - 20.03.2011
2 vuotta - 19.05.2011
3 vuotta - 18.07.2011
4 vuotta - 16.09.2011
5 vuotta - 15.11.2011
6 vuotta - 14.01.2012
7 vuotta - 14.03.2012
8 vuotta - 13.05.2012
9 vuotta - 12.07.2012
10 vuotta - 10.09.2012
11 vuotta - 09.11.2012
12 vuotta - 08.01.2013
13 vuotta - 09.03.2013
14 vuotta - 08.05.2013
15 vuotta - 07.07.2013
16 vuotta - 05.09.2013
17 vuotta - 04.11.2013

Kilpailukalenteri


"Cirion Stud Summer Derby 2012 voittaja (100cm - 110cm - 120cm)!"

Sijoitukset ERJ:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa: 109 sijoitusta, joista 19 voittoja.
18.07.2011 ERJ Katvusto 110cm 2/30
14.08.2011 ERJ Annin Kisatalli 70cm 3/30
22.08.2011 ERJ KK Farconner 120cm 7/60
04.08.2011 ERJ B.B. Steeds 100cm 1/30
23.08.2011 ERJ Rolling Hills 100cm 5/50
24.08.2011 ERJ Rolling Hills 90cm 4/50
24.08.2011 ERJ Rolling Hills 100cm 5/50
25.08.2011 ERJ Rolling Hills 100cm 4/50
12.09.2011 ERJ KK Bailador 80cm 3/50
14.09.2011 ERJ Koston Suomenhevoset 100cm 4/50
15.09.2011 ERJ Koston Suomenhevoset 120cm 4/50
15.09.2011 ERJ KK Bailador 80cm 6/50
16.09.2011 ERJ Koston Suomenhevoset 100cm 7/50
17.09.2011 ERJ Koston Suomenhevoset 100cm 1/50
17.09.2011 ERJ Satulinna 120cm 7/50
18.09.2011 ERJ Satulinna 120cm 4/50
19.09.2011 ERJ Kisakeskus CK 100cm 2/30
20.09.2011 ERJ Kisakeskus CK 100cm 3/30
20.09.2011 ERJ Koston Suomenhevoset 100cm 6/50
21.09.2011 ERJ Koston Suomenhevoset 100cm 7/50
28.09.2011 ERJ Solo 100cm 7/100
30.09.2011 ERJ DST 100cm 3/320 - ERJ Cup!
03.10.2011 ERJ Hengenvaara 100cm 3/30
28.01.2012 ERJ Katvusto 90cm 2/50
29.01.2012 ERJ Rhonwen 110cm 1/40
03.02.2012 ERJ Malkamäki 80cm 5/50
05.02.2012 ERJ Malkamäki 80cm 1/50
24.07.2012 ERJ Marike 100cm 4/60
25.07.2012 ERJ Wisegue 100cm 4/38
30.07.2012 ERJ Yeneva 90cm 5/40
30.07.2012 ERJ Harjakko 90cm 2/40
31.07.2012 ERJ Harjakko 90cm 6/40
31.07.2012 ERJ DST 110cm 13/153 - ERJ Cup!
02.08.2012 ERJ Hiprakka 80cm 5/40
03.08.2012 ERJ Yeneva 100cm 3/40
04.08.2012 ERJ Lai'e Welsh 80cm 6/40
05.08.2012 ERJ Takkura 100cm 4/40
06.08.2012 ERJ Bairdon 110cm 3/55
09.08.2012 ERJ Hiprakka 100cm 5/40
12.08.2012 ERJ Rhonwen 100cm 6/40
15.08.2012 ERJ Lai'e Welsh 90cm 1/40
20.08.2012 ERJ Milan talli 100cm 7/50
23.08.2012 ERJ KK Energia 110cm 3/80
24.08.2012 ERJ KK Energia 110cm 8/80
25.08.2012 ERJ KK Energia 110cm 4/80
31.08.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 1/60
01.09.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 7/60
01.09.2012 ERJ Takamaiden Sh:t 110cm 1/50
03.09.2012 ERJ Takamaiden Sh:t 110cm 2/50
05.09.2012 ERJ Takamaiden Sh:t 110cm 3/50
24.08.2012 ERJ Cirion 120cm 1/10
28.08.2012 ERJ Maanavilja 110cm 5/30
29.08.2012 ERJ Taavilan Suomenhevoset 90cm 3/50
30.08.2012 ERJ Malkamäki 110cm 2/80
30.08.2012 ERJ Vaahterapolku 100cm 4/47
01.09.2012 ERJ Taavilan Suomenhevoset 90cm 1/50
02.09.2012 ERJ Hayes Stable 110cm 3/30
03.09.2012 ERJ Callanley 100cm 4/40
04.09.2012 ERJ Callanley 100cm 3/40
04.09.2012 ERJ Lai'e Welsh 100cm 4/40
06.09.2012 ERJ Satulinna 100cm 8/90
07.09.2012 ERJ Heijastus 110cm 6/50
07.09.2012 ERJ Satulinna 100cm 7/90
08.09.2012 ERJ Heijastus 110cm 2/50
12.09.2012 ERJ Escorant Trakehners 110cm 3/30
16.09.2012 ERJ Satulinna 100cm 6/90
01.10.2012 ERJ Painswick Ponies 110cm 6/50
02.10.2012 ERJ Cabin 21 100cm 3/40
03.10.2012 ERJ Painswick Ponies 110cm 1/50
05.10.2012 ERJ Painswick Ponies 100cm 3/50
08.10.2012 ERJ Twisty Puzzle 100cm 3/30
10.10.2012 ERJ Takkura 100cm 1/30
11.10.2012 ERJ KK Energia 110cm 5/50
12.10.2012 ERJ Cabin 21 110cm 1/40
14.10.2012 ERJ Cabin 21 100cm 2/40
14.10.2012 ERJ Latun Talli 110cm 2/30
14.10.2012 ERJ Arvolaakso 100cm 1/40
14.10.2012 ERJ KK Bailador 100cm 6/70
14.10.2012 ERJ Kultahuisku 110cm 5/40
15.10.2012 ERJ KK Stewart 100cm 6/40
15.10.2012 ERJ Sakasti 100cm 1/50
15.10.2012 ERJ Kultahuisku 110cm 4/41
16.10.2012 ERJ DST 100cm 5/30
18.10.2012 ERJ Cabin 21 110cm 5/40
18.10.2012 ERJ Arvolaakso 100cm 5/40
18.10.2012 ERJ Yeneva 110cm 6/40
19.10.2012 ERJ Cabin 21 110cm 2/40
20.10.2012 ERJ Cabin 21 110cm 2/40
20.10.2012 ERJ RaPu 100cm 5/30
21.10.2012 ERJ Arvolaakso 110cm 6/40
21.10.2012 ERJ Yeneva 110cm 6/40
21.10.2012 ERJ Cabin 21 100cm 5/40
23.10.2012 ERJ Riot Ponies 110cm 1/23
25.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 4/40
26.10.2012 ERJ Yeneva 110cm 5/40
26.10.2012 ERJ Mörkövaara 100cm 4/40
26.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 2/40
27.10.2012 ERJ Cheval Delamer 110cm 4/40
27.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 2/40
28.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 2/40
29.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 6/40
30.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 1/40
03.11.2012 ERJ Cabin 21 110cm 1/40
05.11.2012 ERJ Yeneva 110cm 1/40
06.11.2012 ERJ Yeneva 110cm 4/40
09.11.2012 ERJ Cabin 21 100cm 1/40
12.11.2012 ERJ Marike 110cm 3/50
23.11.2012 ERJ Cabin 21 100cm 2/40
24.11.2012 ERJ Cabin 21 110cm 2/40


Sijoitukset KERJ:n alaisissa kenttäratsastuskilpailuissa: 18 sijoitusta, joista 3 voittoja.
17.05.2011 KERJ Juksula CCI/CIC2 5/36
17.05.2011 KERJ Ride Glub Gringsted CCI/CIC1 4/30
18.05.2011 KERJ Ride Glub Gringsted CCI/CIC1 4/30
13.06.2011 KERJ Ride Glub Gringsted Harraste 1/29
09.07.2011 KERJ KK Bailador Helppo 7/50
28.06.2011 KERJ Kisakeskus CK CCI/CIC3 3/10
30.06.2011 KERJ Kisakeskus CK CCI/CIC3 3/10
10.08.2011 KERJ Gerichtshof Stud CCI/CIC1 2/63
20.08.2011 KERJ Kärmeniemi Helppo 2/21
21.08.2011 KERJ Miitsu Helppo 2/15
31.08.2011 KERJ Katvusto CCI/CIC1 3/40
09.09.2011 KERJ Suokukan Rk CCI/CIC1 2/31
05.12.2011 KERJ Corroy Tutustumis 5/32
21.01.2012 KERJ Koston Suomenhevoset Helppo 4/50
23.01.2012 KERJ Koston Suomenhevoset Helppo 3/50
25.01.2012 KERJ Koston Suomenhevoset Helppo 2/50
26.01.2012 KERJ Koston Suomenhevoset Helppo 1/50
13.02.2012 KERJ Chinét Ranch CCI/CIC1 1/40


Sijoitukset KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa: 22 sijoitusta, joista 4 voittoja.
25.05.2011 KRJ Wuorela Helppo A 2/49
30.05.2011 KRJ Katvusto Vaativa B 2/40
28.07.2011 KRJ Rajamäki Helppo B 3/50
28.07.2011 KRJ Rajamäki Vaativa B 4/50
29.07.2011 KRJ Mabel'n Helppo B 1/32
29.07.2011 KRJ Naraja Helppo B 3/19
02.08.2011 KRJ Naraja Helppo B 2/18
04.08.2011 KRJ Romei Dressage Vaativa B 5/40
13.08.2011 KRJ Annin Kisatalli Helppo A 2/30
13.08.2011 KRJ Eekker Helppo A 2/50
14.08.2011 KRJ Eekker Helppo A 5/50
16.08.2011 KRJ Väinölä Helppo A 3/30
17.08.2011 KRJ Väinölä Helppo A 3/30
28.08.2011 KRJ Sanbrook Vaativa B 3/70
29.08.2011 KRJ Satulinna Helppo A 2/80
01.09.2011 KRJ Katvusto Helppo B 2/40
24.09.2011 KRJ Mörkövaara Helppo A 1/40
24.09.2011 KRJ Mörkövaara Vaativa B 5/40
26.01.2012 KRJ Katvusto Helppo B 1/50
26.01.2012 KRJ Katvusto Helppo A 1/50
27.01.2012 KRJ Katvusto Helppo B 3/50
06.02.2012 KRJ Susikallio Helppo A 7/50


Sijoitukset VSR:n alaisissa ratsastuskilpailuissa: 4 sijoitusta, joista 0 voittoja.
28.02.2013 VSR Koston Suomenhevoset 100cm 7/65 - VSR Cup!
31.08.2013 VSR Virtuaaliset Suomenratsut CIC1 5/52 - VSR Cup!
30.09.2013 VSR Koston Suomenhevoset Va B 9/82 - VSR Cup!
30.11.2013 VSR Virtuaaliset Suomenratsut Vaativa yhdistetty pariv. 2/6 - VSR Cup!


Tulokset NJ:n alaisista näyttelyistä: 2x MVA-SERT, 2x irtoSERT.
30.07.2011 NJ Riiviöt BIS3, MVA-SERT, JS - päätuomari Isla P.
10.08.2011 NJ Viehättävä LVK2, irtoSERT, JS - päätuomari Shonna
11.08.2011 NJ Vanilla Sojourn LVK2 irtoSERT, JS - päätuomari Terhi N.
13.08.2011 NJ Rajahovi LVK1, MVA-SERT, JS - päätuomari Terhi N.   (siirtyi BIS1:ltä)


Päiväkirjamerkinnät - 2 kpl

12.10.2011 Suomenhevosten kantakirja
17 + 18 + 18 + 17 = 70p = KTK-II
"Hyvät tyypit, ryhdikäs, hyvä pitkä kaula, pyöreä sopusuhtainen runko, hieman lyhyt lautanen, lyhyet vuohiset."
"Erinomainen ratsutyyppi, tiivis runko, hyvä takaosa, ej takanojoiset, tj hyväasentoiset. 18p"

18.01.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Jaana K.
Olimme sopineet Kisshun kanssa, että kävisin touhuilemassa Murun kanssa jotain ja olinkin jo suunnitellut pientä ohjelmaa. Saavuttuani tallille hain ensimmäisenä tamman sisälle ja tarkistin neidin perinpohjin. Jalat ja kaikki olivat kunnossa, joten aloitin harjauksen. Kävin Murun ensin kokonaan läpi kumisualla ja vasta sitten otin harjan. Muru alkoi olemaan kavioita vaille valmis, joten nappasin käteeni kaviokoukun ja putsasin kaviot nopeasti. Laitoin tamman riimunarun päähän ja lähdin taluttamaan maneesiin, missä ei onneksi ollut ketään, joten päästin Murun irti ja aloin itse kasaamaan muutamia esteitä.
Muru käyskenteli rauhassa pitkin maneesia, kunnes maiskautin suuta ja tamma nosti raviin. Annoin sen vapaasti päättää oman suuntansa ja pian tamma hyppelikin ihan itse esteitä, ilman että vein sitä niille. Katselin vain neidin menoa ja kävin välillä nostamassa esteitä. Muru hyppäsi hyvällä tyylillä ja naurahdin välillä, kun tamma nakkeli niskojaan ja pukitteli. Puolen tunnin jälkeen käskin neidin hidastaa raville ja annoin sen ravailla ympäri maneesia, smalla kun korjasin esteitä pois. 10 minuutin ravailun jälkeen käskin Murun hidastaa käyntiin ja loppuajan se kävelikin todella reipaasti. Liikutuksen jälkeen vein neidin takaisin sisälle ja hoidin tamman siihen kuntoon, että pystyin sen viemään takaisin ulos.

24.06.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Jonkin aikaa sitten törmäsin kummalliseen ilmoitukseen, ainakin minun mielestäni se oli kummallinen, sillä eräs todella menestynyt suomenhevoskasvattaja kauppaili tallinsa hevosia. "Siis mitä?", toljotin ilmoitusta kummissani. Lähdinpä sitten salaa kasvavan innostuksen vallassa tutkailemaan tallin tarjontaa, enkä voinut muuta kuin huokailla ihastuksesta. Katvuston hevospoppoosta löytyi jos jonkinlaista suoriutujaa. Iskin kuitenkin silmäni erityisesti Platinamuru KISS -nimiseen tammaan ja Kahlitun Savumerkki -nimiseen oriiseen. Nämä kaksi viehättivät minua aivan erityisesti, eikä minua edes haitannut että ori oli pienhevonen. "Kyllä se minut kantaa", naureskelin itsekseni. Lähetinpä siis ostotarjoukseni Kisshulle niin pian kuin suinkin pystyn, ja sitä seuraavat päivät vietettiinkin tiukan jännityksen vallassa. Olin jo luopua toivosta, kun yhtäkkiä sainkin puhelinsoiton Kisshulta itseltään. Molemmat hevoset lähtisivät matkaani! Voi sitä riemun päivää, kun minä hurmoksessa kiiruhdin talliin siivoamaan tyhjiä karsinoita näitä tulokkaita varten. Ja yritäppä nyt siinä siivota, kun lantiot heiluvat itsekseen samban tahdissa.


Valmennukset - 8 kpl

Kouluvalmennus 09. kesäkuuta 2011 - valmentajana Matilde
Harjoittelimme Murun kanssa passagea, sillä tamma oli elastinen eikä sitä tarvinut ensin läpiratsastaa. Huomattiin että ilman ulkopohjetta tämä tamma ei toiminut lähes lainkaan! Pidätteen läpisaaminen oli aluksi vaikeaa mutta se löytyi sitten loppuakohden aina vain herkemmin. Enemmän pidäte-pohje, pidäte- pohje ja saadaan passage liitävämmäksi. Muista itse ajatella aina syvemmälle ja syvemmälle satulaan. Muru on ratsastaessa sellainen, kun sen kerran saat menemään oikein pohkeiden ja ohjastuntuman kanssa, se pitää sen saman linjan koko ajan, jos sinäkin pidät. Siksi sinun ei tarvitse muuta kuin itse jäädä keskittymään pelkään istuntaan, sen sijasta että joutuisit koko ajan opettamaan hevostasi lisää. Passage oli näyttävää, mutta silti ehkä hieman matala liitoista. Avo taivutuksessa oli ulko-ohjan apu pohjetta tärkeämpi. Tamma on herkkä pohkeelle joten sinun oma istuntasi teki lähes kaiken työn. Samoin sulussa. Tammalla oli hyvin miellyttävä työ motivaatio helteestä huolimatta.

Estevalmennus 26. kesäkuuta 2011 - valmentajana leende
Lämmittelyssä olin tarkkana siitä että sait tamman kulkemaan reippaasti eteenpäin, ja että taivuttelit sitä oikein kunnolla. Jatkoit lämmittelyä ravissa, jossa teitte muutamia taivutuksia sekä tempon vaihteluita, koitit saada tammaan kunnon kontaktin ja se onnistuikin melko hyvin. Hyppäsitte muutaman kerran lämmittelyesteen jonka jälkeen siirryimmekin itse valmennuksen asiaan. Tarkoitusena oli harjoitella sarjaesteiden välienratsastusta, tätä varten teille oli tehty 2erillaista sarjaestettä, toisessa sarjassa oli 2 estettä, ensimmäinen oli pysty ja toinen okseri. Toinen sarjaeste koostui 3esteestä, 2pystystä sekä yhdestä okserista. Ensin tulitte 2esteen sarjan, laukantempo oli todella hidas ja tämän vuoksi tamman askeleet eivät oikein sopineet esteiden väliin ja pudotitte okserilla. Tulit uudestaa ja käskin sinua ajamaan tammaa oikein kunnolla eteen, mutta muistutin samalla että askeleten on sovittava esteiden väliin. Nyt tulittekin paljon paremmin, jotenka siirryimme toiselle sarjalle. Katsoit tarkasti että tulitte ensimmäiselle esteelle hyvin, hypyn jälkeen painoit jalkasi tamman kylkiin jotta se ei tiputtaisi vauhtiaan. Selvitittekin koko sarjan aivan puhtaasti ja pääsitte jäähdyttelemään.

Estevalmennus 27. heinäkuuta 2011 - valmentajana bill, Dark Side Trakehners
Muru oli hieman tahmea tänään ja jouduit tekemään melko paljon töitä, jotta sait tamman kulkemaan jouhevasti. Tamma vastasi kuitenkin hienosti apuihisi, eikä vastustellut myöskään eteenvieviä apuja. Saat olla korkeammassa istunnassa, mutta pidä pohkeet koko ajan tiiviisti tamman kyljissä kuitenkaan puristamatta. Lähestymiset olivat pääasiallisesti hyvinä, mutta välillä askel ei sopinut esteelle ja tästä syystä tilillenne ropisi muutama kielto. Uusintaradalla tärkeimpiä asioita ovat hallinta, vauhti ja riskinotto tiettyyn pisteeseen asti. Muru on hallittavissa suorastaan loistavasti, mutta sinun on ajettava sitä enemmän eteen. Tamman laukka pyörii hyvin ja sen hyppytyyli on kohtalainen, joten lisäharjoittelun kanssa saatte entistä parempia tuloksia. Oleellista on, että tuot Murun huolellisesti esteille ja pyrit pitämään laukan temmon tasaisena koko ajan.

Kouluvalmennus 10. elokuuta 2011 - valmentajana Snniif, Virtuaalitalli Toivoton
Kisshu ja Muru tekivät heti alku valmennuksesta rauhallista työtä. Piditte yhteistyöllä tekemistä yllä, ettekä häiriintyneet muista valmennukseen osallistuneista. Tamma toimi hyvin painoavuilla ja kehotinkin käyttämään mahdollisimman erilaisia apuja ja mahdollisimman herkkiä, jotta Murusta tulisi vain kuuliaisempi ja helpompi ratsastaa. Teitte näin ja heti liikkeet muodostuivat paremmiksi ja näyttävämmiksi. Teitte hienoa työtä ja jaksoitte työskennellä loppuun saakka!

Kouluvalmennus 16. elokuuta 2011 - valmentajana Ficena
Murulla oli selvästi tahtoa miellyttää ratsastajaansa kun katselin sen menoa selässään Kisshu. Aluksi ratsukko otti peruutuksia ja pysähdyksiä. Lyhyillä sivuilla pysähdys ja pitkillä pysäytyksen lisäksi peruutus. Tamma pyrki työskentelemään ratsastajan alla oikein ja antoi kaikkensa. Peruutuksista tuli suorat ja pysähdykset olivat tasaisia. Välillä Muru hieman töksähti pysähdyksessä, sillä se on herkkä avuille, mutta tasaisella ratsastuksella siirtymiset olivat oikein pehmeitä. Seuraavaksi ratsukko meni pohkeenväistöä, tehtävänä oli siis kääntyä ennen kulmaa ja väistää takaisin uralle. Neuvoin Kisshua asettamaan tammaa hieman reilummin sisälle ja vaatimaan siltä kunnollista väistöä. Ratsukko teki rankasti töitä väistössä, mutta se näkyi tuloksissa. Väistöt onnistuivat joka kerta ja Kisshu antoi tammalle työskentely tilaa. Lopuksi vielä ratsukko otti laukanvaihtoa. Ensin laukattiin ja siirryttiin laukasta käyntiin ja heti laukan vaihto. Muru vaihtoi laukat hyvin, eikä nostoissakaan ollut mitään ongelmaa. Tamma sai suuret kehut valmennuksen lopuksi ja pitkät ohjat.

Estevalmennus 17. elokuuta 2011 - valmentajana viccan
Olin koonnut teille neljä estettä, joten maneesissa oli hieman ahtaamman puoleista verrytellä. Verryttelyksi kuitenkin teitte voltteja sekä siirtymisiä ravista käyntiin ja takaisin raviin. Muru pyrki hyvin tarmokkaasti eteenpäin ja suoritti kaikki tehtävänsä todella hienosti. Teitte myös silloin tällöin avo sekä sulkutaivutuksia, molemmissa askellajeissa, mutta ravissa ne olivat hyvin näyttäviä ja katselinkin teidän työskentelyänne ihaillen, tuollaista ei näekkään joka päivä. Jatkoitte lämmittelyä ottamalla laukkaa molempiin suuntiin, teitte myös uralla muutamia laukanvaihtoja, jotka onnistuivat todella hyvin. Muru työskenteli mielellään, sen näki todella hyvin, ja pääsittekin hyppäämään verryttelyestettä. Verryttelyesteenä oli 30cm pystyeste. Tulitte esteelle laukassa, mukavassa temmossa, ja Muru hyppäsi kevyesti esteen ylitse. Nostin estettä kymmenisensenttiä, joten se oli korkeudeltaan nyt 40cm. Tulitte esteen vielä muutaman kerran niin että viimeisellä kerralla se oli 55cm.
Tämän jälkeen nostin esteen 70cm korkuiseksi, tulitte esteelle melko rauhallista vauhtia mutta Muru hyppäsi hienosti sen ylitse. Kun tulitte toista kertaa pyysin sinua lisäämään tempoa hieman, mutta niin että askeleenpituus pysyisi suunnilleen samana. Tällä kertaa vauhti olikin hyvä ja selvititte esteen edelleen puhtaasti. Siirryimmekin sitten seuraavalle esteelle joka oli 80cm korkuinen okseri. Tulitte esteelle ensimmäisellä kerralla todella hyvässä temmossa ja Muru hyppäsi reilusti esteenylitse. Korotin esteen 90cm korkeudelle, nyt kun tulitte toista kertaa vauhtia oli ehkä hieman liian vähän ja ajauduitte muutenkin liian lähelle estettä. Vaikka tamma koitti tehdä parhaansa tippui ylinpuomi maahan. Nostin puomin takaisin paikoilleen ja saitte tulla uudelleen, tällä kertaa ajoit Murua hieman enemmän eteenpäin ja sen askel sopikin nyt hyvin esteelle tuloon. Esteen suorititte tällä kertaa puhtaasti, vaikka ponnistuspaikka ei vieläkään osunut parhaaseen mahdolliseen kohtaan. Seuraavana pääsitte hyppäämään sarjaestettä, joka koostui kahdesta pystystä. Pystyesteet olivat korkeudeltaan 90cm sekä 100cm. Ensimmäiselle esteelle tulitte hienosti, linja oli suora ja tempo todella hyvä. Ensimmäisen esteen alastulossa rytmi rikkoutui hieman ja jouduit ajamaan Murua aika paljon eteen kun saavuitte toiselle esteelle, selviydyitte täpärästi puhtain paperein, mutta koska tämä on valmennus jouduitte tulemaan uudelleen niin että tulos miellyttäisi minua. Nyt pidit huolen siitä että Muru jatkoi samalla temmolla ensimmäisen esteen jälkeen ja pääsittekin tulemaan toiselle esteelle paremmin. Hyppy oli hieman raskaan oloinen, mutta selvititte esteen kuitenkin pienellä ilmavaralla. Jäähdyttelyksi laitoin teidät ravailemaan sekä kävelemään uralla.

Kouluvalmennus 04. syyskuuta 2011 - valmentajana Sonju
Aloitimme valmennuksen lämmittelemällä niin käynnissä, kuin ravissakin. Muru kuunteli apuja todella herkästi, eikä vaatinut paljoa ääni- tai painoapuja enempää. Teimme paljon pysähdyksiä molemmissa askellajeissa, melkein jokaisella tamma pysähtyi tasajaloin. Liikkeellelähtö jopa suoraan pysähdyksestä raviin onnistui pienellä myötäyksellä ja maiskautuksella, oikein hienoa! Teimme paljon voltteja, jotta saataisiin tamma myös hieman rennommaksi kyljistä. Alkuverryttelyjen jälkeen aloimme työskentelemään kokoamisten parissa aluksi käynnissä. Pitkillä sivuilla harjoitusravia, lyhyillä sivuilla käynnin kokoaminen. Ensimmäiset kokoamiset menivät hyvin ja kootusti, mutta askel olisi voinut lyhentyä vielä hieman. Muutaman toiston jälkeen käynti alkoi sujua ja siirryimme työskentelemään sama ravissa. Heti ensimmäisellä kerralla Muru kulki hienosti koottuna ja askelsi alleen hienosti, mutta toistimme tämän silti vielä muutaman kerran. Näiden jälkeen saitte kävellä hetken pitkin ohjin, ennenkuin siirryimme laukkatyöskentelyyn. Laukassa keskityimme myös kokoamisiin, tällä kertaa tehden sen kahdeksikolla. Pitkillä sivuilla koottua laukkaa ja keskellä vaihto rikkomatta käyntiin tai raviin ja lyhyillä normaali harjoituslaukka. Aloititte tehtävän oikein hienosti, Murulla riitti askelta ja polki itsensä oikein hienosti alleen. Vaihdotkin onnistuivat hienosti sen kummempia kommelluksia molempiin suuntiin, hienoa! Lopuksi saitte tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

Kouluvalmennus 08. tammikuuta 2012 - valmentajana Viivuska
Murun kanssa päätimme tänään työstää laukkaa. Tarkoituksena oli käydä läpi ainakin Vaativa B-ohjelman laukkatehtävät ja työstää niitä. Aloittelimme toki ihan perus alkuverryttelyillä käynnissä ja ravissa. Pyysin sinua käyttämään paljon kaarevia uria, tekemään siirtymisiä ja temponvaihteluita. Verryttelyjen lopuksi teimme vielä vähän avotaivutuksia, jotka myös palvelevat kisasuorituksiin valmentautumista. Aluksi otin sinut ihan keskiympyrälle ja pyysin sinua laukkaamaan aina yhden neljänneksen kerrallaan, kävelemään hetken ja sitten taas nostamaan laukan. Kuitenkin aina eri kohdasta, ettei tamma tekisi niistä ulkomuistista. Huomasin, ettei sinun tarvitse paljon mitään apuja käyttää, joten jatkoimme seuraavaan tehtävään. Ensiksi pyysin sinua ravailemaan koko uralla ja tekemään myös siellä pieniä laukkapätkiä. Sitten otimme mukaan voltit, joissa oli tarkoitus nostaa laukka kun oli ravatta yksi neljännesosa voltista ja laukata aina uralle asti. Kun valmennuksen loppu alkoi lähestyä, otimme vielä siirtymisiä laukan sisällä. Käytimme tienä keskihalkaisijaa. Sinun piti nostaa laukka vasta kun olitte keskihalkaisijalla. Työstimme tammaa sekä keskilaukassa, että kootussa laukassa. Valmennuksen lopuksi vielä jäähdyttelit tammaa ravissa ja käynnissä.


Tekijänoikeudet

Hevosen kuvista suuri kiitos, kuvaaja
Platinamuru KISS on virtuaalihevonen